Evert Kuipers | 09 oktober 2017
In de afgelopen periode hebben wij veel onderzoek gedaan naar de inzet van Augmented en Virtual Reality (AR en VR). De ontwikkelingen op dit gebied gaan hard en het is ontzettend leuk om hier mee bezig te zijn. Jaren geleden kon je de camera van een smartphone al ergens op richten en werd er een virtueel object in de echte wereld geplaatst. Zo kreeg je bijvoorbeeld aanvullende informatie te zien over een gebouw dat in beeld was. Inmiddels is de technologie verder ontwikkeld. Apple heeft bijvoorbeeld onlangs met iOS 11 en de iPhone X het ARKit framework gelanceerd, waarmee developers nog makkelijker AR ervaringen voor de iPhone en iPad kunnen creëren. Ook Google biedt met de ARCore SDK AR mogeljikheden voor Android.
Deze technologieën maken het mogelijk om een stap verder te gaan dan alleen beelden laten zien, want de hiermee geproduceerde apps interacteren met de echte wereld om je heen. Denk bijvoorbeeld aan de app van Ikea waarmee meubels virtueel in een ruimte zijn te plaatsen en je door de juiste schaal en belichting precies kunt zien of bepaalde meubels in je interieur passen. En hoe cool is het om een vliegtuig te besturen terwijl je op de trein staat te wachten?! Of om hologrammen van mensen en dieren in je huiskamer te plaatsen, meer te leren over sterrenstelsels, de anatomie van een lichaam van dichtbij zien en te bekijken of je nieuwe Tesla wel in je garage past?
Ook wij merken dat er veel vraag is naar toepassingen voor AR en VR. Zoals in een eerder blog door ons beschreven, beschikken we sinds kort over de HoloLens. Onlangs hebben wij met de HoloLens en een HTC Vive VR-headset een presentatie verzorgd bij een van onze klanten. In een prachtig pand in Amersfoort hebben wij in korte tijd een VR ruimte opgezet, waar men ons nieuwste product MapFormer kon zien en gebruiken. Ook hebben we een paar AR ervaringen in de zaal laten plaatsvinden, die met de HoloLens te bekijken waren.
Naast de unieke ervaringen die iedereen heeft opgedaan, hebben we naar aanleiding van deze bijeenkomst weer leuke ideeën opgedaan voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van AR of VR. In het kader van de bescherming en het behoud van rijksmonumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten zou het interessant zijn om monumenten in VR weer te geven of een virtuele rondleiding te krijgen in een monument. Je zou zelfs een complete maquette van de hele stad kunnen maken en hier doorheen kunnen lopen. Leuk voor toeristen, maar ook handig als er ontwikkelingen in de stad zijn en er advies moet worden gegeven op het gebied van restauratie en bestemmingsplannen.
Er zijn eindeloos veel toepassingen te verzinnen voor AR en VR. Gemeentes kunnen verschillende soorten gegevens plaatsen in een virtuele omgeving van een stad. Denk aan de leidingen van de nutsvoorzieningen van de gemeente, drukke verkeersroutes, vluchtroutes van openbare gebouwen, visualisatie van energieverbruik van huizen en bedrijventerreinen, rendement van windmolenparken en zonnepanelen, bezetting of leegstand van winkelpanden, waar de meeste meldingen van misdrijven of ongelukken plaatsvinden. Er zijn veel mogelijkheden om data in 3D te visualiseren. Maar terwijl wij hard nadenken over hoe AR en VR onze klanten kunnen helpen, is het ondertussen ook gewoon heel leuk om toepassingen voor games te ontwikkelen en te spelen met het eindresultaat!
Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar alle mogelijkheden of geïnteresseerd in een demonstratie? Neem dan contact met ons op!
050 588 54 50 | info@byyoursite.nl