Spaghetticode-horror

Bjorn Valk | 24 juli 2018

Als internetbureau hebben wij een ruim portfolio bestaande uit een diverse klantengroep, waarvoor wij de websites onderhouden. Voor onze klanten is hun website het visitekaartje en een belangrijk bedrijfsonderdeel dat producten, diensten en informatie overbrengt op hun klanten. In sommige gevallen zijn deze websites al langere tijd het aanspreekpunt voor klanten en bezoekers, soms al wel 10 jaar. In al die tijd is er vaak intensief onderhoud gepleegd aan de websites om deze goed bereikbaar te houden.

Voordelen investeren nieuwe website

Vanuit beheerbaarheid adviseren wij klanten na verloop van tijd om een nieuwe website te laten ontwikkelen. De ontwikkeling van een nieuwe professionele en gebruiksvriendelijke website vraagt om een investering in tijd en geld. Een logische vraag om te stellen is dan: ‘Wat is dan het voordeel van zo’n investering?’ Ondernemerschap begint tenslotte bij goed inkopen.

In dit artikel ga ik daarom ook vanuit mijn technische invalshoek kijken naar deze vraag en uitleggen waarom zo’n investering juist heel veel voordelen heeft.

Als developer ben ik regelmatig bezig met het verhelpen van bugs en uitbreiden of toevoegen van functionaliteit van een bestaande website. Sommige van deze websites gaan al enkele jaren mee.
Wanneer een dergelijke website draait op software, wat wordt bijgehouden door een community (zoals open source software als Drupal) of door een bedrijf dat de software hiervoor heeft ontwikkeld (zoals Zend Framework), is dit voor een developer nog niet zo’n groot probleem. De software wordt namelijk regelmatig voorzien van updates voor de functionaliteit en veiligheid. Met name beveiliging is de laatste twee jaren een belangrijk onderdeel geworden bij het beheer van websites. Denk maar eens aan alle berichten die de laatste tijd in het nieuws komen over hacks, beveiligingslekken en malware. Wanneer een website draait op een minder bekend platform, zoals een door een ZZP’er, klein internetbureau of freelancer ontwikkeld CMS, wordt het veel lastiger om dezelfde functionaliteit en beveiliging in stand te houden. De code is vaak verouderd en bevat onderdelen die de huidige ontwikkelingen soms zelfs hackers en malware een handje meehelpen.

Veel tijd om oude websites te onderhouden

In de afgelopen 5 á 10 jaar zijn de ontwikkelingen op het internet in een stroomversnelling gekomen. Gelukkig heeft de codetaal PHP (waar wij veel mee werken) vereiste updates doorgevoerd en minder veilige functies uit oudere versies verwijderd. Hackers worden helaas ook steeds slimmer in het aanvallen en misbruiken van websites voor het versturen van grote hoeveelheden spam of bijvoorbeeld het stelen van persoonsgegevens. De inzichten in het beveiligen van websites zijn hierdoor noodgedwongen veranderd. Ook Google heeft de regels ten aanzien van het beveiligen van websites veranderd met de eisen van SSL-certificaten, indexering van inhoud en mobielvriendelijke websites door de explosieve toename van het gebruik van smartphones en tablets. Doordat oudere websites niet meegaan in deze ontwikkeling, kost het enorm veel tijd om de websites te onderhouden en aan te passen, zodat deze websites ook beschikken over de vereiste en gewenste functionaliteit en beveiliging.

Spaghetticode

Door de aanpassingen in de verouderde websites is code in de loop der jaren soms zo verweven en complex geworden, in vakterm noemen we dat ‘spaghetticode’, dat het vinden en oplossen van bugs wanneer deze zich voordoen soms erg lang kan duren. Dit is dus een kostbaar probleem. Stel dat we dezelfde update of bug moeten oplossen in een website waarvan de software up-to-date is, dan kost dit aanzienlijk minder tijd. Hierdoor is de betreffende website sneller en beter voorzien van de juiste functionaliteit en de beste beveiliging. Bijkomend effect van verouderde en complexe [spaghetti]code is dat een bug oplossen in een specifiek deel van de code weer nieuwe bugs op andere plaatsen kan veroorzaken. Door de complexiteit is het vaak onmogelijk om het effect van een wijziging in de code volledig te overzien.

Website volledig vernieuwen of niet?

Om terug te komen op de vraag of het een slimme investering is om een website volledig te vernieuwen is het antwoord vanuit een technisch oogpunt absoluut: ja. Minder tijd om een bug op te lossen, functionaliteit te verbeteren of een compleet nieuwe functionaliteit toe te voegen betekent minder kosten op het beheren van een website. Daarnaast is een website veel beter te beveiligen met nieuwe software. Stel jezelf anders de vraag eens: ‘Zou je een bedrijfspand met waardevolle spullen goed beveiligen of hopen dat inbrekers jou niet kiezen?’

Een ander voordeel bij het overstappen naar een CMS, zoals Drupal, is dat voor bepaalde functionaliteiten al standaardoplossingen beschikbaar zijn in de vorm van plug-ins. Deze plug-ins zijn ontwikkeld door derde partijen of de open source community, wat de kosten van het ontwikkelen en bijhouden van deze functionaliteit alleen maar verder omlaag brengt en houdt.

Tot slot

Heb je ook een website die al langere tijd online is en twijfel je of deze wellicht eens gemoderniseerd zou kunnen worden? Bel dan gerust eens met onze accountmanager via 050 5885450. Hij kijkt samen met je naar jouw website en geeft gericht advies over jouw huidige website en de mogelijkheden voor langere termijn.

even overleggen?

050 588 54 60 info@byyoursite.nl
Westerhaven 13-1 || 9718 AW Groningen

info@byyoursite.nl | 050 588 54 60