| 28 september 2018
Drush (DRUpal Shell) is een command line interface tool waarmee je een Drupal website snel en gemakkelijk kan beheren. Bepaalde taken, zoals het maken van views, kunnen sneller in de gebruikersinterface worden uitgevoerd en sommige taken, zoals het exporteren van views naar een feature, worden sneller uitgevoerd op de command line.
Drush is niet zozeer een vervanger voor de Drupal gebruikersinterface, maar een verlengde hiervan. Je kunt zelfs stellen dat Drush staat voor Drupal Rush omdat het proces zo goed wordt versneld. Kortom, Drush biedt een manier om de Drupal gebruikersinterface te omzeilen. Je hoeft niet meer door de Drupal site te klikken om een bepaalde functie uit te voeren wanneer je Drush gebruikt.
Met Drush kunnen ontwikkelaars databases en functies importeren en exporteren, caches wissen en inhoud van datafeeds migreren. Drush kan ook modules installeren, beveiligingsupdates toepassen en database-updates uitvoeren. Ontwikkelaars kunnen verder hun eigen Drush-opdrachten schrijven en implementeren.
Drush kan heel handig zijn met het overnemen van herhalende taken, bijvoorbeeld een Drupal website overzetten naar een volgende omgeving. Wanneer een developer een Drupal installatie handmatig op verschillende omgevingen moet uitrollen, dan kan dit veel tijd kosten. Met Drush kan de ontwikkelaar een installatie profiel uitvoeren waardoor op de gewenste omgeving een exacte versie wordt geïnstalleerd met het uitvoeren van slechts één commando.
Om Drush te kunnen gebruiken moet het worden geïnstalleerd op de betreffende server, wat op verschillende manieren kan worden gedaan. Eén manier is toepassing van een LAMP-stack (Linux, Apache, MySQL en PHP / Python / Perl, Composer) waarop tenslotte Drush wordt geïnstalleerd. Wil je liever een kant en klare oplossing, dan is Acquia Dev Desktop een goede optie.
De commando’s kunnen verschillen per Drush versie. De hier getoonde commando’s werken met Drush versie 8.1.15. Mocht je een andere versie van Drush gebruiken, kijk dan hier voor meer informatie over de commando’s van jouw specifieke versie.
Je kunt een blanco Drupal installeren met Drush door middel van het onderstaande commando. Het laatste gedeelte van het commando moet worden aangepast naar de gebruikte servergegevens (gebruikersnaam, wachtwoord, poort en database naam):
drush site-install –db-url=mysql://root:pass@localhost:port/dbname
Om Drupal projecten (modules, themes, distributions en translations) te installeren, kan je Drush commando’s aanroepen met de desbetreffende naam achter het commando. De namen die Drush gebruikt zijn “machine names” van modules. Wanneer je niet zeker weet wat de machine name is van een specifiek project, dan kan je deze via de betreffende projectpagina verkrijgen. Het laatste gedeelte van de URL is dan de machine name van het project, bijvoorbeeld:
https://www.drupal.org/project/views
Met het volgende commando installeert Drush de Views module:
drush pm-download views
of:
drush dl views
Beide commando’s zullen de Views module downloaden naar de map sites/all/modules. Het tweede commando is een verkorte versie van het eerste. Je zult merken dat er veel verkorte versies van Drush commando’s zijn voor een nog sneller gebruik.
Wanneer je regelmatig Drupal sites bouwt, kom je in aanraking met veel repeterende taken zoals het opzetten van een site, het exporteren van een configuratie en het synchroniseren van een configuratie. Om in de uitvoer van deze taken wat versnelling te creëren, is Drush een must-have-tool binnen je Drupal development toolchain.
Wil je meer uitleg hoe Drush binnen jouw Drupal site is te gebruiken? Neem dan contact met ons op via 050 5885450