Evert Kuipers | 15 mei 2017
Door: Evert Kuipers | 15 mei 2017
Op vrijdag 12 mei veroorzaakte de ransomware WannaCry grote chaos wereldwijd. In no-time besmette het virus meer dan 200.000 computers in meer dan 150 landen. Computers worden vergrendeld en versleuteld en je heb geen toegang meer tot je bestanden. Vele particulieren en bedrijven zijn slachtoffer geworden van de WannaCry cyber-aanval en het aantal slachtoffers zal maandag alleen maar oplopen.
Onlangs werd bekend dat specifieke onderdelen van het Windows besturingssysteem kwetsbaar zijn voor virussen. Computers en systemen die gebruik maken van Microsoft Windows en niet up-to-date zijn, kunnen snel en gemakkelijk besmet raken met ransomeware als WannaCry.
De gijzelsoftware WannaCry zorgt ervoor dat bestanden op besmette computers wordt versleuteld en dus niet meer toegankelijk zijn. Daarnaast verspreidt de kwaadaardige software zich via netwerken, zodat in hoog tempo nog meer computers worden besmet. Tegen betaling van losgeld, in de vorm van Bitcoins, krijg je weer toegang tot je bestanden.
Rusland en het Verenigd Koninkrijk zijn de voornaamste slachtoffers van de cyberaanval. In Nederland zijn nog geen grote aantallen van besmettingen bekend.
In eerste instantie zijn tientallen Britse ziekenhuizen getroffen door de gijzelsoftware in Microsoft systemen. Als gevolg van de aanval zijn patiënten niet geopereerd en bijvoorbeeld naar huis gestuurd vanwege het ontbreken van technische ondersteuning bij de operaties.
Bezoekers van Q-Park vestigingen in Rotterdam en Ede hebben de gevolgen van de cyberaanval al gezien. Het virus heeft alle bestanden in de betaalautomaten versleuteld en deze kunnen niet meer gebruikt worden om parkeerkosten mee te betalen. Inmiddels is de besmetting door ransomware hier onder controle.
In Frankrijk en Roemenië is afgelopen vrijdag in de fabrieken van Renault de productie stil gelegd naar aanleiding van de aanval. Diverse computers, netwerken en systemen van het Amerikaanse bedrijf FedEx, de Duitse spoorwegen, het Spaanse Telefonica en verschillende overheden en ministeries zijn gegijzeld door de ransomware WannaCry. Ook de productie van Renault is inmiddels weer grotendeels hervat na deze cyberaanval.
Wereldwijd is goede beveiliging en up-to-date software en techniek steeds meer een item dat een rol gaat spelen in ons dagelijks leven, van patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden tot bedrijven die hun productie stil moeten leggen. Om te voorkomen dat uw website en bedrijf slachtoffer wordt van virussen en kwaadaardige software moet alles goed beveiligd zijn en altijd up-to-date worden gehouden.
Benieuwd welke beveiligingsrisico’s je website loopt? Of wil je graag voorkomen dat je corporate website getroffen wordt door hackers of kwaadaardige software? Neem dan contact op met ByYourSite via 050-5885450